Καλώς ήλθατε στο blog των ελληνικών πινακίδων κυκλοφορίας! Ακολουθεί λίστα με τις τελευταίες παρατηρήσεις όλων των διευθύνσεων της χώρας, ενώ στα περιεχόμενα ιστολογίου θα βρείτε πολλά στοιχεία για όλους τους συνδυασμούς που δόθηκαν, δίνονται ή πρόκειται να δοθούν, τόσο στα αυτοκίνητα όσο και στις μοτοσυκλέτες, στην Ελλάδα.

Για συζήτηση ή απορίες σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς και για να στείλετε τις δικές σας παρατηρήσεις συμβάλλοντας στην ανανέωση της σχετικής λίστας, επισκεφτείτε το φόρουμ των Ελληνικών Πινακίδων Κυκλοφορίας (απαιτείται εγγραφή).

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας

Εισαγωγικές πληροφορίες

Στην Ελλάδα, οι πινακίδες των οχημάτων χρησιμοποιούν τα γράμματα Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ και Χ, που είναι κοινά στο ελληνικό και στο λατινικό αλφάβητο.

Στο τελευταίο σύστημα, η πινακίδα αποτελείται από τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς. Τα δύο πρώτα γράμματα αντιπροσωπεύουν τον νομό (ακριβέστερα την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας) όπου εκδόθηκε η πινακίδα ή υποδεικνύουν ειδική κατηγορία.

Οι περισσότερες πινακίδες είναι λευκού χρώματος με μαύρα γράμματα. Για μερικές ειδικές κατηγορίες εκδίδονται πινακίδες με άλλο χρωματισμό. Οι νεότερες πινακίδες «ευρωπαϊκού τύπου» αριστερά έχουν μια μπλε λωρίδα με την ευρωπαϊκή σημαία και το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της Ελλάδας (GR)। Στην επιφάνειά τους τίθεται σαν σήμανση ασφαλείας το εθνόσημο της Ελλάδας στο μέσον της πινακίδας ως προς το ύψος, είτε επαναλαμβανόμενο ανά εκατό (100) χιλιοστά στον οριζόντιο άξονα, είτε μία φορά ανάμεσα στην αριστερή μπλε λωρίδα και το πρώτο γράμμα του συνδυασμού. Δεν έχουν εκδοθεί ακόμα πινακίδες νέου τύπου για ειδικές κατηγορίες λόγω μη εξάντλησης των παλαιών αποθεμάτων, εκτός από τα ρυμουλκούμενα.

Ακολουθούν γενικές πληροφορίες για τις ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας:

· 1 Κατάλογος συνδυασμών με 3 χαρακτήρες

· 2 Κατάλογος συνδυασμών με 2 χαρακτήρες

· 3 Ειδικές κατηγορίες

· 4 Αριθμοί κυκλοφορίας πριν από το 1972

· 5 Άγιον Όρος


Αναλυτικές πληροφορίες για τις ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας μπορείτε να βρείτε στα "Περιεχόμενα Ιστολογίου" στο δεξί μέρος της σελίδας - Υπό κατασκευή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου